Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

VOZILI SMO: VW Crafter je poduzetnik automobilskih manira

Svijet gospodarskih vozila sve više napreduje, najnaprednije tehnologije postale su normalan prizor u kombi vozilima. Dokaz tome je i upravo predstavljeni novi VW Crafter, provjerite što nam je zapelo za oko…

Vozili-smo-VW-volkswagen-crafter-caddy-tdi-prednosti-cijena- (8)

Radno okružje u industrijskoj zoni na istoku grada Zagreba idealno je poslužilo za predstavljanje novog gospodarstvenika u VW obitelji, pričamo o velikom Crafteru. Tradicija je to koja traje još od 1975. godine kada se pojavila prva LT 1 generacija polučivši prilično dobre rezultate. Nakon više od četrdeset godina pojavila se i upravo predstavljena četvrta generacija.

Vozili-smo-VW-volkswagen-crafter-caddy-tdi-prednosti-cijena- (7)

Koliko euro-paleta stane u novi Crafter?

Novi djelatnik VW oznaka koji se proizvodi u Poljskoj, čak će i u najmanjoj izvedbi moći primiti 4 euro palete, dok će najveći u obitelji Crafter uz odmjereno slaganje prihvatiti 6 euro paleta.

Vozili-smo-VW-volkswagen-crafter-caddy-tdi-prednosti-cijena- (17)

Ako ćemo još preciznije gledati, Crafter ima nosivost od 3170 kilograma, a maksimalno opterećenje prikolice iznosi – 3500 kg.

Vozili-smo-VW-volkswagen-crafter-caddy-tdi-prednosti-cijena- (15)

Bit će dostupan u kombi(furgon) varijanti, ali i u kamionet(otvorenoj šasiji) izvedbi s dvjema izvedbama kabina i tri dužine tovarnog prostora, kao i sam kombi.

Vozili-smo-VW-volkswagen-crafter-caddy-tdi-prednosti-cijena- (16)

Koliko snagom raspolaže novi VW Crafter?

Novi motori testirani su na čak 300.000 km dugim testiranjima. Novost je dorađena spojka u usporedbi sa standardnom za transport teških tereta, dok je na automatskim mjenjačkim kutijama veći fokus usmjeren na zaštitu od onečišćenja.

Vozili-smo-VW-volkswagen-crafter-caddy-tdi-prednosti-cijena- (20)

Od sada će se ulijevati i više ulja, do 11 litara za povećanje servisnog intervala za 50.000 km, dok se i zupčasti remen dodatno osigurao od vanjskih utjecaja.

Svoje komentare i mišljenje podjelite s nama na: AUTO BILD HRVATSKA

Zanimljivo, u ponudi ćete vidjeti samo motore s oznakama – 2,0 TDI. Razvijen je posebno za novi Crafter, a dolazit će u četiri raspoloživa stupnja snage: najslabiji 75 kW (102 KS), 90 kW (122 KS) te 103 kW (140 KS), te najsnažniji TDI motor snage 130 kW (177 KS). Motor novog Craftera pritom je moguće odabrati ovisno o širokom spektru ponude prednjih i stražnjih pogona ili pogona na sve kotače 4MOTION, kao i naravno ručni ili automatski mjenjač.

Koje sustave pomoći donosi?

Kada sjednete za volan ovakvog jednog radnog pomagala, ne očekujete dojam automobilske genetike. Baš to Crafter nudi, od jednostavnosti korištenja, do razine opreme kojoj bi pozavidjeli i neki osobni automobili. Nije teško bilo prepoznati mnogo detalja slični onima iz programa osobnih vozila marke iz Wolfsburga.

Lakoj upotrebi sigurno doprinosi elektromehanički upravljač koji se po prvi put pojavio u gospodarskoj klasi.

Vozili-smo-VW-volkswagen-crafter-caddy-tdi-prednosti-cijena- (210)

Novi Crafter nudi velik broj aktivnih sustava potpore za vozača poput ESP-a sa stabilizacijom sprege, automatskom regulacijom razmaka ACC, multikolizijskom kočnicom, opcijskom potporom kod bočnog vjetra, potporom za manevriranje prikolicom i brojnim drugim sustavima.

Neizostavna je i kamera za vožnju unatrag, kontrola razmaka pri parkiranju i potpora izlaska iz parkirnog mjesta (Rear Traffic Alert). Zadaću atraktivnog dojma obnašaju LED glavna svjetla karakteristična za VW paletu vozila.

Vozili-smo-VW-volkswagen-crafter-caddy-tdi-prednosti-cijena- (14)

Kolika je cijena ovakvom jednom djelatniku?

Oni sa 177.703 kuna u džepu mogu početi razmišljati o novom Crafteru. Radi se o najmanjoj kombi izvedbi snage 102 KS, dok varijanta s tovarnim prostorom i dvostrukom kabinom stoji 199.864 kuna.

Vozili-smo-VW-volkswagen-crafter-caddy-tdi-prednosti-cijena- (11)

Najskuplja varijanta pokazala se ona najsnažnija (177 KS), ali i najveća kombi izvedba duljine 7.391 mm po cijeni od – 248.636 kuna.

Vozili-smo-VW-volkswagen-crafter-caddy-tdi-prednosti-cijena- (19)

Novi Crafter modeli dostupni su u konfiguratorima, bit će zanimljivo promatrati kako će poduzetnici prepoznati odlike novog njemačkog radnika s poljskim rodnim listom.