Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Toyota Land Cruiser u zaboravljenom kraju Hrvatske

Tamo gdje samo vukovi zalaze, a možda ni oni – kada dobijete priliku družiti se s terencem dojmljivih, nezaustavljivih karakteristika poput Land Cruisera, svi do tada nezamislivi putevi postaju avanturistička pustolovina.

reportaza-toyota-land-cruiser-terenac-pogon-4x4-prednosti-diferencijal-004

SUNCE SE SAKRILO negdje iza Velebita, nepokolebljiva lička zima pokazuje zube i samo nas uvjerava na istinitost priča iz prošlosti, kada je snijega znalo biti i do dva metra. Pomiješani osjećaj užitka i straha vladaju dok pokušavamo uhvatiti što bolju fotografiju, a u daljini čujete ne baš najjasnije zvukove. Zapravo, prilično su jasni, samo ne znamo što bi naše uho više voljelo čuti. Je li to lavež pasa ili je to jezovito zavijanje vukova.

reportaza-toyota-land-cruiser-terenac-pogon-4x4-prednosti-diferencijal-001

Vjerojatno si sad mislite, dobro, vukovi nisu baš za igrati se, ali gdje je problem u psima? Istim onim životinjama koje znamo kao našim najboljim prijateljima, tamo u srcu Like ih možete vidjeti samo na dužnosti, točnije uz stado ovaca i ostale domaće životinje. Toliku dozu ratobornosti teško da ste vidjeti ili osjetili, a s prvim susretom se možete gadno preplašiti kad krenu u čoporu trčati prema autu i gristi što stignu na automobilu. Na sreću, naš Land Cruiser nije imao takvih problema – ne znam samo je li to zbog straha koji izaziva ili već djelomičnog poznavanja tamošnjih mještana, koje možemo izbrojati valjda na prste jedne ruke.

reportaza-toyota-land-cruiser-terenac-pogon-4x4-prednosti-diferencijal-005

Ako se pitate gdje je točno ova japanska grdosija slikana, s odgovorom vas siguno nećemo učiniti ništa pametnijima, ali onima koji vole škicnuti na kartu otkrit ćemo da se radi o malenom, potpuno netaknutom mjestašcu Kozjan, smještenom u općini Plitvička jezera, gdje je većina naših fotografija i nastalo. Dužan sam se odmah ispraviti, uzmite s rezervom i mjestašce jer se radi o prilično velikom području bez stanovnika. Mjestu gdje je nekoliko izvora prirodne vode, gdje autor ovog teksta nikad nije čišći zrak udisao kao ondje. Mjestu gdje ljubitelji tehnologija, kako se znamo našaliti, čekaju neki povjetarac, jer on doslovno donosi signal na mobitele.

Makadamski putevi ovdje su realnost, a kako je samo područje prilično bogato vodama nije rijetka pojava vidjeti već nikakvu cestu dodatno oštećenom, u gotovo neprolaznom stanju. Ipak, nismo bez vraga upregnuli Toyotina terenca koji je na glasu kao automobil koji ne staje u bilo kakvim uvjetima da se nalazio. Zaleđene lokve bile su dovoljan izazov za našeg Land Cruisera koji je doslovno lomio sve pred sobom sa svojom masom od 2,5 tone. Stoga me nije začudilo kad smo doslovno propali u jednom trenutku kroz ledeni pokrov dubok dvadesetak centimetara, koji se zbog lakoće izlaska na kraju nije ni pokazao kao izazov.

reportaza-toyota-land-cruiser-terenac-pogon-4x4-prednosti-diferencijal-012

Na domaćem terenu: blatnjavi putevi za dobar dan Land Cruiseru

reportaza-toyota-land-cruiser-terenac-pogon-4x4-prednosti-diferencijal-016

Samo 200 kilometara od Zagreba – spokoj koji se rijetko može osjetiti u današnjem užurbanom ritmu suvremenog čovjeka

reportaza-toyota-land-cruiser-terenac-pogon-4x4-prednosti-diferencijal-007

Dok vozimo dalje kroz ovo zamrlo područje, zamišljamo kako je to nekoć izgledalo. Lokalni mještani iz okolnih mjesta otkrili su nam kako je sve bilo prepuno života, no mladi su već krenuli odlaziti, a dolazak rata samo je ubrzao taj proces.

Podijelite s nama koje je Vama skriveno mjesto Hrvatske ostalo u lijepom sjećanju na facebook stranici: Auto Bild Hrvatska

Ali kao i sve, tako i za ovo područje, postoji nada za svjetlijom budućnosti. Ovako, dok na glas razmišljamo kako oživjeti cijelu priču – uvijek bi ruku u vatru stavili da će jednog dana ovo zaboravljeno mjesto postati, jer za to i te kako ima potencijala – turistička seoska idila s pravim outdoor aktivnostima.

reportaza-toyota-land-cruiser-terenac-pogon-4x4-prednosti-diferencijal-018

No, za takvo što ipak će još trebati pričekati. Do tada, možemo uživati u prirodnim ljepotama, a pogotovo u svježim, hladnim noćima u Lici, koja su prisutna i tijekom najtoplijih dana u godini.

Biti primijećen – neizbježno je u gorostasnu poput Land Cruiseru

Polako se mrak počeo spuštati, a našem opuštajućem obilasku došao je kraj s vožnjom prema Korenici. Gradiću i mjestu koje je mnogima poznato kao usputna postaja dok se putovalo prema jugu bez današnjeg autoputa. Kako smo svakim kilometrom bili bliži glavnom gradu polako se među nama u automobilu vraćao užurbani ritam, lagano izmiješan nervozom i napetošću. No, nije sve tako sivo – vratit ćemo se u onaj spokoj ubrzo, pa čak i po cijenu susreta s vukovima.

reportaza-toyota-land-cruiser-terenac-pogon-4x4-prednosti-diferencijal-021

Toyota Land Cruiser Executive 2,8 D-4D A/T
Motor dizelski, četiri cilindra
Obujam 2.755 cm3
Snaga 130 kW (177 KS) pri 3400 o/min
Najveći okretni moment 450 Nm pri 1.400 – 2.400 o/min
Pogon na sve kotače
Mjenjač šesterostupanjski, automatski
Dimenzije D/Š/V 4780/1885/1890 mm
Spremnik goriva 87 l
Ubrzanje 0–100 km/h 12,1 s
Najveća brzina 181 km/h
Potrošnja 11,1 l/100 km
CO2 197 g/km
Prtljažnik 621l
Cijena 585.238 kuna