Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

TEST: Mercedes A klasa igra samo na kartu dobrog izgleda?

Ekonomična, a sportske naravi – to je osvježena A-klasa! Provjerili smo kako se nosi sa sivom svakodnevicom…

test-mercedes-aklasa-kompakt-a180d-a200d-a45-amg-savjeti-mane-potrošnja-007 

Diskretno retuširani odbojnici, atraktivna grafika svjetlosnih sklopova i poneki novi naplatak tek su sporedni sastojci sveobuhvatne obnove Mercedesova juniora. Trud razvojnog tima bio je usmjeren ka poboljšanju vozne dinamike. Potvrđuje to i testirano vozilo oznake 180d: izvorno Renaultov, naoko skroman 1,5-litarski turbodizelaš razvija neočekivani temperament, darujući A-klasi dozu drskosti čak i u kombinaciji s automatskim mjenjačem.

test-mercedes-aklasa-kompakt-a180d-a200d-a45-amg-savjeti-mane-potrošnja-002

Facelift uoči drugog poluvremena tržišne utakmice Mercedesovoj je A-klasi donio dinamičniji, čak i drzak karakter. No možete ga po želji i mijenjati: pomoću Dynamic Select sustava birate između udobnosti, sportskog setupa, štedljive vožnje ili kombinacije svega navedenoga.

Isti dozvoljava i ručne intervencije vozača u svakom momentu automatske sekvence, za što ne treba skinuti ni ruke s upravljača! Na karakter odlične (i sočnom nadoplatom priskrbljene) 7G-DCT automatike utječe i pripadajući Dynamic Select sustav koji nadalje regulira i odziv motora na gas, napetost amortizera i težinu upravljača. Ima četiri načina rada – comfort, sport, individual i eco. U nadležnosti iskusnog pilota ovako složena A-klasa proizvodi ugođaj sportski motoriziranog kompakta.

Vaš komentar i mišljenje podjelite s nama na facebook stranici: AUTO BILD HRVATSKA

test-mercedes-aklasa-kompakt-a180d-a200d-a45-amg-savjeti-mane-potrošnja-010

Tehničke specifikacije motora zapravo i nisu osobito sportske, no motor je tek jedan od elemenata koji određuju karakter automobila. Tu je finom kožom presvučeni, razmjerno lagan, a ipak sportski upravljač visoke informativnosti i preciznosti. Zatim podvozje, koje je osjetno unaprijeđeno i u velikoj mjeri zaslužno za sportski feeling zelene A-klase. Malu kritiku upućujemo niskoprofilnim gumama nataknutima na 18 colne AMG naplatke koji zaista odlično pristaju vozilu, ali i pošteno tresu po grbavim gradskim prometnicama. Zbog toga se udobnost (spuštenog) ovjesa manifestira jedino kroz njegovu akustičku prigušenost.

test-mercedes-aklasa-kompakt-a180d-a200d-a45-amg-savjeti-mane-potrošnja-004

Premium karakter A-klase naglašen je skromnim prtljažnikom i putničkom kabinom nimalo raskošnih dimenzija. Mjesta ima taman koliko je neophodno i ništa više – ovaj automobil shvatite kao skupo casual odijelo krojeno po vašoj mjeri.

“Krasan vam je auto, gospodine!” – govorili su nam svi

Današnji ne-premium kompakti u prosjeku nude više korisnog prostora, no Mercedesova konfekcija živi od ekskluzivnih detalja. Primjer su mnogostruko podesiva prednja sjedala u kombinaciji kože i tkanine, s integriranim naslonima za glavu. Dio su AMG Line paketa, jednako kao i obloga krova od tamno sive tkanine.

test-mercedes-aklasa-kompakt-a180d-a200d-a45-amg-savjeti-mane-potrošnja-008

Summa summarum: 180d je idealan motor za A-klasu. Marginalno je skuplji od 160d, a mnogo prikladniji nosu najmanjeg Mercedesa nego masivan 200d ili neki jači. Pravilo kako Mercedes bez automatskog mjenjača nije Mercedes danas više ne vrijedi, no 7-stupanjska automatika s dvostrukom spojkom znatno doprinosi premium osjećaju pa je nemojte zanemariti.

test-mercedes-aklasa-kompakt-a180d-a200d-a45-amg-savjeti-mane-potrošnja-009

Kao što pretpostavljate, A-klasu prati paprena cijena. Valja naglasiti kako službeni cjenik starta s bitno nižim brojkama od navedenih 315.000 kuna koliko košta testirani primjerak. Ako se s tim detaljem možete nositi, imate naš blagoslov!

Mercedes-Benz A180d AMG Line
Motor dizelski, četiri cilindra
Obujam 1461 cm3
Snaga 80 kW (109 KS) pri 4000 o/min
Najveći okretni moment 260 Nm pri 1.750–2.500 o/min na
Pogon na prednje kotače
Mjenjač automatski sa sedam stupnjeva prijenosa
Spremnik goriva 50 l
Dimenzije  D/Š/V 4299/1780/1433 mm
Ubrzanje 0–100 km/h 11,3 s
Najveća brzina 190 km/h
Potrošnja 5,4 l/100 km
CO2 107 g/km
Prtljažnik 341 litara
Cijena 315.404 kuna