Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

TEST: Alfa Romeo Giulietta u duhu marke i uz dizelski motor

Posebna ponuda Super Sportiva osmišljena je za prave Alfiste i one koji to žele postati. Bogato opremljena Giulietta očarava izgledom i otkriva svoje skromne manire.

test-alfa-romeo-giulietta-qv-dizel-105-prednosti-nedostatci-007-naslovna

Trenutno jedna od najatraktivnijih verzija Giuliette u ponudi hrvatskog zastupnika pruža ono najbolje od Alfe: startan i ekonomičan dizelski motor, bogato opremljen sportski interijer i prekrasnu “ambalažu” koja vremenom ne stari nego dozrijeva.

Giulietta je sedmu godinu od premijere još uvijek prelijepa. Estetsko je mjerilo ostalim modelima iz kompaktne klase – dizajnerska referenca, ako baš pitate.

Giuliettin izvorni dizajn promovirao je supersportaš 8C, a za masovnu primjenu konkretizirao model MiTo. Tu se osobito misli na prednji dio koji u usporedbi s prethodnikom 147 prikazuje novu oblikovnu interpretaciju.

test-alfa-romeo-giulietta-qv-dizel-105-prednosti-nedostatci-010

Straga miješa značajke različitih stilova pa se možda ne čini dovoljno originalnom Alfom. Nadomještava to čarobnim svjetlima koja kad zasjaju, otkriju raskoš stila i LED tehnologije.

Interijer je privlačno uređen, ali možda nedovoljno alfistički, a više luksuzno fiatovski. Takav dojam ostavlja središnji zaslon osjetljiv na dodir te banalna grafika instrumenata s karakterističnim crvenim osvjetljenjem.

Profinjeni oblik Scudetta (prednje maske u obliku štita) prenosi se na upravljač s aluminijskim umetkom.

test-alfa-romeo-giulietta-qv-dizel-105-prednosti-nedostatci-012

Ergonomski besprijekorna, nisko postavljena prednja sjedala u kombinaciji kože i alkantare imaju bijelo-zelene šavove, kao podsjetnik na “Quadrifoglio Verde”. Raskošnih su sjedećih površina i naglašenog bočnog držanja. Otvor prtljažnika je prilično malen, no zapreminom ne zaostaje.

Najzanimljiviji prekidač u Giuliettinom cockpitu je onaj oznake DNA i služi za odabir stila vožnje. Njime se podešavaju parametri koji utječu na izraženost sportske vožnje, kao što je izravnost upravljača, spontanost odaziva motora i općenito, reagiranje elektronike.

Kod testnog modela ovaj smo selektor pretežno držali u poziciji N (Neutral), jer je automobil s takvim setup-om najugodniji za vožnju.

Zanemarili smo komentare onih koji preferiraju D (Dynamic) položaj, smatrajući da se Giulietta tek tada ponaša poput prave Alfe. Treća pozicija A (All-Weather) namijenjena je vožnji po snježnim uvjetima.

test-alfa-romeo-giulietta-qv-dizel-105-prednosti-nedostatci-008

Tako dolazimo i do motora te si postavljamo pitanje: može li Cuore Sportivo kucati u ritmu dizelaša?

Zašto ne, ako je to stroj Alfina temperamenta! Mada se od 120 KS ne očekuju čuda, Alfini su konji udruženi s bogato popunjenom krivuljom okretnog momenta, što izravno utječe na percipiranu kvalitetu ubrzanja.

Užitak vožnje intenzivira sportski precizno podvozje. Šest-stupanjski ručni mjenjač je izvrsno usklađen s karakteristikom motora i dovoljno je brz.

Konačan iznos računa za sve navedene gušte nije previsok: potrošnja goriva na testu se kretala oko šest litara dizela, a nabavna cijena vozila iznosi 182.632 kune.

test-alfa-romeo-giulietta-qv-dizel-105-prednosti-nedostatci-002

Zaključak
Zavodljiva Giulietta strasno obožava sportsku vožnju. U limitiranoj izvedbi Super Sportiva nudi mnogo opreme za prihvatljivu cijenu.

Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTD 120
 Motor  dizelski, četiri cilindra
 Obujam  1598 cm3
 Snaga  88 kW (120 KS) pri 3750 o/min
 Najveći okretni moment  320 Nm pri 1750 o/min
 Najveća brzina  195 km/h
 Ubrzanje 0 – 100 km/h  10,0 s
 Pogon  na prednje kotače/šesterostupanjski ručni mjenjač
 Spremnik goriva  60 l
 Dimenzije D/Š/V  4351/1798/1465 mm
 Prtljažnik  350
 Potrošnja  6,2 l/100 km
 Emisija CO2  103 g/km
 Cijena  od 182.632 kune