Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

SAVJETNIK: Kako do blistave forme vaših naplataka?

Koliko netko voli svoj automobil vidi se i na lakometalnim kotačima. Kakvi postupci i koje sredstvo za njegu može olakšati posao?

reportaža-savjetnik-servis-felge-naplatci-aluminijske-sredstva-čistoća-002

LUDO JE, ali neizbježno. Za mnogo novca kupujemo privlačne aluminijske naplatke da bi nakon toga autom jurili kroz duboke lokve i po prljavim cestama. Već nakon kraćeg vremena sjajni kotači izgledaju prljavo.

Problem: nečistoća je tvrdokorna. Mješavina kočione prašine, čađe i cestovne prljavštine čvrsto se hvata na skupe naplatke. Upravo se vruća kočiona prašina doslovce zapeče u sloj laka. Laka? Točno, aluminijski kotači u načelu imaju zaštitni sloj boje. Bez njega hrđa čak i laki metal, reagira iznimno osjetljivo na utjecaje u okolišu.

reportaža-savjetnik-servis-felge-naplatci-aluminijske-sredstva-čistoća-005

S obzirom na to da se sivkasta prljavština vrlo teško odstranjuje i s lakiranih kotača, u pomoć mora priskočiti kemija. Izlozi trgovina autoopreme prepuni su najrazličitijih proizvoda, prvo i logično riješenje za naš problem.

Raspon cijena takvih proizvoda kreće se od jeftinih sredstava iz supermarketa od 19,99, pa sve do skupih proizvoda iz auto trgovine za 125 kuna.

reportaža-savjetnik-servis-felge-naplatci-aluminijske-sredstva-čistoća-001

Koliko se razlikuju cijene, toliko se razlikuje i učinkovitost. Test koji smo proveli pokazuje da tko pri kupnji želi uštedjeti, mora snažno trljati četkom ili spužvom. Jeftinija redstva, pomalo zakazuju. Na jako prljavim kotačima djelovanje im je previše slabo. Najbolji omjer uloženog i dobivenog nudi sredstvo za čišćenje koja se na tržištu mogu pronaći po cijeni od oko 60 kuna.

O KOTAČU I ODRŽAVANJU KOTAČA:

1. ZAŠTITITI Tko kotače nakon čišćenja zaštiti pečaćenjem ili voskom, olakšava sljedeće pranje. Najjednostavnije se nanosi vosak iz sprej doze.

reportaža-savjetnik-servis-felge-naplatci-aluminijske-sredstva-čistoća-003

2. SVORNJACI KOTAČA Reagiraju posebno osjetljivo na sredstava koja sadrže kiselinu. Već pri prvoj primjeni nestaje zaštita od hrđe i svornjaci počinju korodirati.

3. NEPRAVILNA PRIMJENA Posebice u slučaju agresivnih sredstava važno je pridržavati se navedenog vremena djelovanja da proizvod ne nagrize materijal kotača. Ni u kojem se slučaju ta sredstva ne smiju koristiti u druge svrhe. Oprez, upravo svjetla od umjetnog materijala reagiraju osjetljivo na neprimjerene kemikalije: prijete napukline, svjetla se zamute.

reportaža-savjetnik-servis-felge-naplatci-aluminijske-sredstva-čistoća-006

4. LAKIRANJE. I kotači od aluminijskih legura se zbog zaštite u većini  slučajeva lakiraju, dobivaju slojeve boje i prozirnog laka. Razlog: bez boje polirani je aluminijski kotač previše osjetljiv i vrlo brzo počinje izgledati neprivlačno.

5. OŠTEĆENJA Manje ogrebotine zbog udarca o rubnik su prihvatljive, u slučaju većih oštećenja nužna je zamjena jer je opasnost loma prevelika. Oprez: ako je lak na rubu naplatka ispucao počet će hrđati.

reportaža-savjetnik-servis-felge-naplatci-aluminijske-sredstva-čistoća-008

To vrijedi i za aluminijske kotače. Problem: guma više ne leži čvrsto na rubu naplatka, zrak može pobjeći (vidi sliku).

6. NIJE UVIJEK ALUMINIJ Osim klasičnih čeličnih i aluminijskih naplataka postoje i oni od magnezijevih slitina i kompozitni.

7. TROŠENJE OBLOGA KOČNICA Najtvrdokornija prljavština na kotačima može se djelomice spriječiti već pri kupnji novih obloga.

8. NAKON PRANJA U sredstvima se nalaze tenzidi, dakle sapun, koji pri čišćenju neizbježno dospije i na diskove kočnica. Zbog toga isprva računajte s duljim zaustavnim putovima. Oprezno krenite i kočenjem osušite diskove kočnica i kočione obloge.

reportaža-savjetnik-servis-felge-naplatci-aluminijske-sredstva-čistoća-007

NAŠ SAVJET
Uvijek iznova vidimo vozače koji prije ulaska u automatsku praonicu prskaju kotače sredstvom za čišćenje naplataka. Oprez, u mnogim praonicama nije dopuštena primjena kemikalija koje donesete sa sobom. Ipak, najbolji način održavanja je redovito pranje i briga prema vašem limenom ljubimcu ili u ovom slučaju – naplatcima.