Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

SAVJETNIK: Ispitivači rabljenih vozila zakazuju na testu

Rabljene automobile danas pronalazimo preko interneta. Nažalost, često su negdje jako daleko. Međutim, neovisni stručnjaci nude procjenu na licu mjesta. Provjerili smo isplati li se taj trošak.

rabljeni-automobil-savjet-provjera-detaljan-pregled-servis-uvoz-njemačka-001

MREŽA JE PREPUNA jeftinih rabljenih vozila, sve se rjeđe kupuje na licu mjesta, kod prodavača rabljenih. Provjerili smo kako to izgleda kada mi iz Hrvatske lovimo neki dobar strani oglas na internetu. Na internetskim burzama poput automobil.de, mobile.de ili autoscout24.de nove vlasnike čeka oko 1,5 milijuna vozila. Zainteresirani pretražuju ponudu udobno, iz vlastita doma. Problem: kad se pronađe željeno vozilo, ono se često nalazi negdje daleko. Rizik uzaludnog prevaljivanja stotine kilometara je velik. Prodavači često obećavaju brda i doline, a vozilo je stara krama.

Domišljate tvrtke prepoznale su tu tržišnu nišu i nude provjeru rabljenog na licu mjesta, a možete je naručiti internetom. Odlučili smo to testirati! U suradnji s DEKROM pripremili smo rabljeni BMW 3 Touring, jedan od najomiljenijih rabljenih automobila u Njemačkoj. Uz klasične nedostatke poput istrošenih kočnica i osrednje naknadno lakiranog oštećenja na stražnjem kraju, ispitivač bi trebao provjeriti jesu li podaci navedeni u oglasu točni. Razlog: u internetskim ponudama rado se navode neistine, svejedno da li namjerno ili slučajno. Stari dizelaši tu dobivaju zelenu plaketu iako je dovoljno samo za žutu. Spojku za vuču i grijanje sjedala uzalud tražite. Takve se stavke mogu provjeriti samo na automobilu, pa im je mjesto na popisu naših stručnjaka.

rabljeni-automobil-savjet-provjera-detaljan-pregled-servis-uvoz-njemačka-004

Naše testno vozilo ima, primjerice, samo običan lak, a u oglasu se reklamira kao „crna metalik“.  Umjesto elegantnih 17-inčnih kao na slici, stoji na običnim 16-inčnim zimskim gumama. Ni navedena pomoć za parkiranje sprijeda ne postoji.

Naš BMW prvi pregledava stručnjak tvrtke diepruefer.de. Rutinirano rješava svoj popis, točku po točku. Tu ništa ne može krenuti krivo, zar ne? Nažalost, može. Poklopac je otvorio samo da snimi motor. Bez provjere će utvrditi da su razine svih tekućina u redu. Za kontrolu ovjesa i zglobova dovoljan mu je kratak pogled, a probnu vožnju posve izostavlja. Nečuveno! Kako je na taj način moguće ocijeniti da li važni dijelovi poput automatskog mjenjača uopće rade? Naposljetku, naš je testni BMW, model 318d, prevalio gotovo 200.000 kilometara! Bez probne vožnje provjera ne vrijedi ništa, a kamoli traženog novca ljudi zaduženih za nju.

7,1 milijuna automobila promijenilo je 2014. vlasnika, gotovo jednako mnogo kao 2013. Taj trend zadržan je do danas u Njemačkoj!

Bagatele ne ostaju dugo na internetu, pa je važna svaka minuta. Istovremeno dobivamo poziv druge grupe zadužene za provjeru i on glasi da će unutar 24 sata provjeriti novi automobil. Zbog toga je još tužnije što je ispitivač stigao tek nakon osam dana. Jednako smireno pristupio je pregledu, odvojio za njega 80 minuta, a nije preskočio ni probnu vožnju. Sve to za poštenih 750 kuna. Šteta što ga nisu zanimali navodi iz oglasa. Pravu je boju prepoznao samo zato jer dobiva podatke preko broja šasije, ali to nije spomenuo potencijalnom kupcu.

rabljeni-automobil-savjet-provjera-detaljan-pregled-servis-uvoz-njemačka-008

Zanimljiva je i ponuda ferntester.de. Svaki ljubitelj automobila može se ovdje prijaviti kao ispitivač. Zar to funkcionira? Nažalost, nismo uspjeli otkriti. Nakon dva tjedna i šest neodgovorenih upita isteklo nam je vrijeme, nijedan se ispitivač nije pojavio.

Kao alternativa velikim ponuđačima na mreži u svakom gradu postoje neovisni stručnjaci koji također nude provjere. Proveli smo mali test i našoj “trojki” pronašli još jednog stručnjaka iz Bremena. Simpatičan znalac bio je brz, već je sljedećeg jutra stajao uz automobil. Nažalost, i završio nakon samo 15 minuta. Gotovo svi nedostaci ostali su neotkriveni. Za gotovo iste novce kao što je tražila prethodna grupa – pravi bezobrazluk.

Na kraju ovog nereprezentativnog testa zaključujemo: dobra ideja, ali nažalost loše provedena.

rabljeni-automobil-savjet-provjera-detaljan-pregled-servis-uvoz-njemačka-002

850 kuna – DIE PRUEFER

Skupo naplaćuju

Stručnjak tvrtke diepruefer.de stari je lisac i radi s mnogo rutine. Brzo je obišao trojku s mjeračem debljine laka – i previdio debelo naknadno obojeno mjesto udarca straga. Mjerio je dubinu profila, a da nije zamijetio pogrešne gume na naplatcima. Za fotografiranje je otvorio poklopac jednako brzo kao što ga je zatim zatvorio. U procjeni su količine svih tekućina navedene kao zadovoljavajuće. Usporedba opreme s oglasom? Nema je. Probna vožnja? Također ne! U slučaju rabljenog vozila s prevaljenih 200.000 kilometara to je neoprostivo.

OCJENA: previše površno, aljkavo, sa 850 kuna najskuplje u testu.

750 kuna – HÜSGES-GRUPPE

Spori su

Na vlastitoj internetskoj stranci Hüsges­Gruppe obećava procjenu unutar 24 sata. Važan čimbenik jer se dobri rabljeni automobili brzo razgrabe. U stvarnosti je trebalo osam dana da se stručnjak pojavi. Trudio se oko provjere i 80 minuta pomno pregledavao trojku. Nije zaboravio ni probnu vožnju, ali nije usporedio stvarno stanje s oglasom. Tada bi uočio još nedostataka. Ljuti: iako je tresao ispuh pa je glasno klepetala puknuta fleksibilna cijev, nije prepoznao kvar.

OCJENA: temeljitija, dugotrajna provjera, usprkos tome previše neuočenog.

400 kuna – FERNTESTER

Ni ne dođu

Prijatelji automobila i mehaničari hobisti mogu se registrirati na ferntester.de kao profesionalci za rabljene automobile i unovčiti privatna znanja. Zanimljiva ideja koju smo poželjeli testirati. Jedini ispitivač u Bremenu nije odgovorio ni na jedan upit. Odustali smo nakon dva tjedna i okušali sreću u Hamburgu. Tamo je nakon pet upita stigla jedna odbijenica i jedna potvrda. SMS porukom (telefonom ne može) dogovorili smo se za sljedeći dan i honorar od 400 kuna. To je bilo to. Otad više ni glasa od nikoga, ni na SMS nitko više nije reagirao.

OCJENA: provjera kvalitete nije problem jer nitko ne dolazi.

750 kuna – NEOVISAN STRUČNJAK

Previše ležeran

Alternativu stručnjacima koje možete naručiti internetom naći ćete na stranicama poput dasoertliche.de na kojoj možete angažirati neovisne stručnjake koji su u blizini vašeg željenog automobila. U našem slučaju to je kolega iz Bremena koji je na telefon vrlo prijateljski izrazio žaljenje što trojku može pogledati tek sljedećeg dana. Nema problema. Na licu mjesta nestalo je oduševljenje simpatičnim čovjekom. Bez zabilješki, probna vožnja i gotovo. Otišao je već nakon 15 minuta, a procjenu je dao samo usmeno, telefonom. Nije otkrio gotovo ništa. 750 kuna možemo baciti i u smeće.

OCJENA: U našem slučaju pregled je čisti fijasko.

rabljeni-automobil-savjet-provjera-detaljan-pregled-servis-uvoz-njemačka-010

ZAKLJUČAK

Ljudi, pa što je to? Ideja provjere automobila na licu mjesta je dobra i primjerena današnjem dobu, ali se mora pravilno primijeniti. Naravno, naš je test samo odraz trenutačne situacije, ali jako sumorne. Na temelju ovih „stručnih ocjena“ ne može se donijeti nikakva odluka o kupnji.

TO SU ISPITIVAČI MORALI  UOČITI

Naš 318d Touring je iz 2009. godine, a prevalio je 192.000 kilometara. Još uvijek izgleda u osnovi dobro, ali bi se njegove pogreške i nedostaci morali prepoznati: fleksibilna cijev ispuha je pukla, na stražnjem dijelu je prethodno oštećenje, na lijevoj je strani ogreban, u vratima suvozača uleknuće, amortizeri stražnjeg poklopca su istrošeni, a kočnice na granici istrošenosti. Usto nedostaju ljetne gume i, za razliku od opisanog na internetu, nema metalik lak ni prednje parkirne senzore. To ljuti jer navedena dodatna oprema utječe na prodajnu cijenu.