Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

INSIDER: Opel Crossland X ima dobitnu formulu za uspjeh?

Suradnja Opela i PSA rezultirala je prvim modelom, ta čast pripala je modelu koji dolazi kao povišeni nasljednik Merive. Obiteljski monovolumeni kod proizvođača sve više dobivaju prenamjenu…

Insider-Opel-Crossland-suv-crossover-zagreb-premijera (13)

Naše riječi iz uvodnog potpisa najbolje potvrđuje Opel. Trend transformacije monovolumena u funkcionalna crossover vozila sve je popularniji, a sve je izglednije da će se nastaviti tim putem.

Najsvježiji primjer tako je postala Opel Meriva, model koji je živio kroz dvije generacije, a njezin duh simpatičnog obiteljskog automobila preuzima potpuno novi model iz Rüsselsheima. Opelov novi vlasnik PSA time koristi blagodati zajedništva pa svoju novu platformu plasira prvo u Crossland X, a zatim u nadolazeći Citroën C3 Picasso i Peugeot 2008.

Koliko je Crossland X drugačiji od Merive?

Potpuno novi model Opela je automobil povišenog crossover duha. Svojim proporcijama smjestit će se u B-segment vozila. Zanimljivo, manjih je dimenzija u odnosu na Merivu jer će Crossland u duljinu mjeriti 88 mm manje za ukupnih 4.212, širinu 1.765 i visinu 1.590 mm. No, usprkos tome nudit će nešto veći obujam prtljažnika od 410 litara (10 litara veći nego u Merivi), a s položenim sjedalima ta brojka se penje na 1.255 litara.

Insider-Opel-Crossland-suv-crossover-zagreb-premijera (1)

Koristeći spomenutu zajedničku EMP2 platformu Crossland X će i na vagi biti znatno lakši. Novi modeli Opela tako odbacuju etiketu izrazitih teškaša, epiteta koji je dugo pratio marku.

Koliko je Crossland X napredan?

Opelov novi crossover dolazi s naprednom tehnologijom koje će upotrebu samog automobila svesti na najjednostavniji mogući način. U doplati tako Crossland X dolazi sa svjetlima AFL LED tehnologije, što će ga sigurno učiniti prepoznatljivim na cesti. U unutrašnjosti sličnoj Astri i Mokk X bit će moguće vidjeti projekcijski zaslon, stražnju kameru s naprednom pomoći prilikom parkiranja, upozorenje na moguć frontalni sudar s prepoznavanjem pješaka.

Opel Crossland X

Tu je i već mnogima poznati sustav automatskog kočenja u slučaju nužde, ali i mnoge druge tehnologije koje su u širokoj upotrebi danas. Opel OnStar i multimedijski sustavi IntelliLink nude opciju spajanja vašeg pametnog telefona s Android Auto i Apple CarPlay.

Ima li stvarno monovolumenskih manira?

Već smo navikli da nas Opel u doplati nagrađuje s ergonomskim sjedalima u prvom redu koja su nagrađivana s AGR-ovim certifikatom, što zapravo Opel odvaja od ostalih jer ostali konkurenti u klasi ne nude sličnu opciju(u Crosslandu X i Mokki X).

Funkcionalnosti doprinosi i mogućnost pomicanja stražnjeg reda sjedala, klizeći za 150 mm(što u konačnici može povećati prtljažni prostor na 520 l). Ipak, dojam koji smo stekli dok smo gledali prve najavne fotografije pokazao se točnim, pretpostavka da Crosslandu nedostaje još koji centimetar u širinu i u praksi se pokazala točnom.

Opel Crossland X

Ima li novosti među motorima?

Zvijezda priče je crossover, dostupan samo s prednjim pogonom i to postaje već pravilo među proizvođačima. Ponuda motora također donosi plod zajedništva sa PSA grupacijom. Tako će izbor krenuti s 1,2-litarskim motorom snage 81 KS turbo s direktnim ubrizgavanjem, a motor iste kubikaže ponuditi će uz pomoć turba dvije varijante motora,  za ukupnih 110 i 130 KS.

Ista priča je i s dizelima koji će donijeti provjereno dobri 1.6-litreni sklop snage 99 KS i 254 Nm momenta, ali i 120 KS (300 Nm). Oni koji vole automatike obradovat će se s informacijom koja otkriva kako će Crossland X biti dostupan s automatskim 6-stupanjskim mjenjačem u snažnijim izvedbama.

Insider-Opel-Crossland-suv-crossover-zagreb-premijera (28)

Želim voziti Crossland X?

Najmanji član Opelove X obitelj tek za 2 tjedna starta sa serijskom proizvodnjom, kada će ujedno s proizvodnih traka sići i posljednja Meriva. Stoga, sve one koje je Crossland zaintrigirao morat će pričekati drugi dio ljeta, a možda čak i rujan.