Tom Hanksov Fiat 126P BY: Carlex Design

Sjećate li se naše nedavne priče o jednom jako poznatom hollywoodskom glumcu i njegovoj fascinaciji s malim automobilom Maluch kako u Poljskoj još od milja zovu Fiat 126P!? Cijeli niz događaja je upravo dobio svoj sretan kraj, a Tom Hanks svoju (kako bi je mi nazvali) Peglicu.

Tom Hanksov Fiat 126P BY: Carlex Design
Tom Hanksov Fiat 126P BY: Carlex Design

Kao što smo spomenuli u samom uvodnom djelu, već smo pisali o ovoj ljubavi na prvi pogled između Tom Hanksa i ovom preslatkog malom poljskog automobila – Fiat 126P, ali za vas par kojima je to uspjelo promaknuli, ponovit ćemo ukratko sam početak priče, kako bi bolje razumjeli njezin kraj.

Tom Hanks je za vrijeme pauzi od snimanja u svoje slobodno vrijeme razgledavao kulturološke znamenitosti Mađarske. Između ostalog jedan od detalja koji su mu se učinili izuzetno simpatičnima je baš Fait 126P pored kojih bi se slikao svaki puta kada bi naišao na jednog, te to objavio na svoj Twittter profilu s komentarom “moj novi auto”.

...i onda još jedan Tweet.
…i onda još jedan Tweet.

Naravno da se takva jedna priča gdje se poznati glumac interesira za nešto ovako autohtono, odmah ulovi u medijima, a pametni ljudi shvate potencijal. Tako je u glavi dotične Monike Jaskolske sinula genijalna ideja da bi Poljska mogla imati super promociju, ako skupe dovoljno donacija i pošalju gospodinu Hanksu jedan primjerak “Malucha”. Akcijom je skupljeno čak 2,150 $, no tada se u nju uključio i poljski Rally vozač g. Rafał Sonik koji je sam kupio automobil, a potom su priliku prepoznali i ostali. Privatni restaurator Carlex Design vratio je peglici njezin prvotni sjaj, a prikupljeni novac koji je prvotno bio namijenjen za restauraciju je prenamijenjen i doniran dječjoj bolnici u mjestu Bielsko-Biala (mjesta u kojem se Polski Fiat 126P proizvodio punih 29 godina).

Tom Hanksov Fiat 126P BY: Carlex Design
Tom Hanksov Fiat 126P BY: Carlex Design

No vratimo se malo na našu početnu priču tj, njezin “happy end” završetak. nakon obavljenog limarskog posla na doniranoj tirkiznoj peglici iz 1975. godine, ekipa iz Carlex Designa bacila se na kompletno preuređenje interijera, te su odradili zaista vrhunski posao, jer iskreno govoreći to je sada najljepši dio auta.

Tom Hanksov Fiat 126P BY: Carlex Design
Tom Hanksov Fiat 126P BY: Carlex Design

Kompletan unutrašnjost je presvučena u “svijetlozelenu kožu”, s prošivenim kontrastnim crnim prugama. Prekidači su vizualno napravljeni kao tipke pisaće mašine, zato što je Tom Hanks kolekcionar starinskih pisaćih mašina (te će mu se sigurno dopasti taj detalj), a ručica mjenjača ima u sebi simbol grada Bielsko-Biała kao podsjetnik od kuda izvorno dolazi ovaj mali ljepotan. Kao “točku na i”, za posvetu je na poleđinu vozačkog sjedala ugrađen kožni pretinac s porukom: “Bielsko-Biała za Tom Hanksa”.