Postanite sultan u plavom BMW-u 850Ci

Legendarni BMW 850Ci. Maldivi metalik plava boja. Iz famozne kolekcije Sultana od Bruneja. Tri rečenice zbog kojih bi počeli sastavljali listu stvari za prodaju.

"Ultimate driving machine" u punom smislu.
“Ultimate driving machine” u punom smislu.

Većina ljubitelja BMW-a, pa i oni koji nisu, ovaj model opisuju kao jednim od najdražih automobila ikad. Toliko poseban automobil kojeg je znao cijeniti i Sultan od Bruneja (kolekcionar vrlo impozantnih primjeraka). Ovaj model je dotični kolekcionar naručio ranih 90-ih godina u izrazito upečatljivoj Maldivi plavoj boji i vjeruje se da je ovo jedini model s desnom stranom volana koji je izašao iz tvornice u ovoj nijansi. BMW je Seriju 8 predstavio 1989. godine na Frankfurtskom salonu, a njegov bezvremenski dizajn s “pop-up” svjetlima i dan danas je otporan na zub vremena.

Pored ovakve, pojedine unutrašnjosti se mogu sakriti.
Pored ovakve, pojedine unutrašnjosti se mogu sakriti.

Pretpostavlja se da ih je samo 80 proizvedeno u ovoj boji, a Serija 8 je imala za to vrijeme vrlo napredne sustave poput elektronički podesivog volana, električno kontroliranih amortizera i “Dynamic Drive” paketa. Model 850Ci je imao dvije verzije: onu s 5-litrenim V12 motorom i 296 KS te kasniju verziju s 5.4-litrenim V12 motorom koji je raspolagao s 322 KS. Također, poznati BMW-ov tuner Alpina je napravio svojih 97 primjeraka, a 5.0-litreni motor je podigao na 345 KS. Čudno da Sultan nije imao nijednu od ovih jače spomenutih verzija.