Ovo je prvi automobil kojem je EuroNCAP oduzeo sve zvjezdice!

Da, vjerovali ili ne i to se dogodilo – EuroNCAP je oduzeo apsolutno sve zvjezdice automobilu koji je (iz nekih drugih razloga) vrlo popularan na našim cestama. Možete li pogoditi o kojem se autu radi?

Auto bez NCAP zvjezdica, noćna mora svake crash test lutke!
Auto bez EuroNCAP zvjezdica, noćna mora svake crash test lutke!

Naime dotični automobil je vrlo popularan u Hrvatskoj, te dan danas bilježi solidnu prodaju pošto se radi o i dalje aktualnom modelu (iako je na tržište izašao davne 2005. godine). Pitate li se kako je samo uspio dogurati do tolike popularnosti s toliko lošim ocjenama za sigurnost, odgovor se krije u promjeni EuroNCAP standarda za ocjenjivanje.

Prije dvanaest godina ovaj model je na tom istom ocjenjivanju zasluženo dobio maksimalnih 5 zvjezdica za sigurnost odraslih putnika, a tri zvjezdice za zaštitu djece i pješaka, što je u ono vrijeme bio OK rezultat. No kako se u ostatku svijeta (osim kod nas) sve razvija i napreduje, tako se danas za takav isti rezultat dobiva ravno nula zvjezdica prema aktualnim standardima (standardi i procedure ispitivanja i vrednovanja sigurnosnih testova). Konkretno, stupanj zaštite odraslih putnika je tek 51%, djece 43%, a pješaka 52%.

Najveća noćna mora svih Crash test lutaka - Automobil bez ijedne EuroNCAP zvjezdice...
Znate li koji automobil je ostao bez ijedne EuroNCAP zvjezdice?

Sjećate sli se našeg pitanja iz uvodnog dijela? Stavite u komentar na našoj Facebook stranici koji automobil vam je prvi pao na pamet, a sad pogledajte video i saznajte o kojem je točno modelu riječ:

Apsolutna nula dodijeljena je u području sustava asistencije i to je razlog gubitka barem dviju zvjezdica koje bi osvojio u području pasivne zaštite putnika. Takva su pravila testiranja, a ona kažu da u sva četiri područja automobil mora barem minimalno zadovoljiti da bi osvojio zvjezdicu. Sudeći ovako na prvu po snimci, možda je to malo nelogično, ali tako je. Kako se ovdje ne radi o blačenju nekog konkretnog modela (ako je netko tako pomislio), moramo napomeunti da je promjena standarda ocijenjivanja utjecala na sve starije modele, pa su tako automobili poput Alfa Giulietta, Fordov C-Max, Citroen DS3 i Opel Karl spali na samo tri zvjezdice (što je daleko bolje od nijedne).

Želite li pogledati kako su završili neki drugi modeli, tko je još ostao bez pokoje žute zvjezdice, a tko je i dalje “glavna faca” što se sigurnosti tiče – bacite oko na ovaj EuroNCAP predak.

Ima tu još dosta modela koji su uskraćeni za pokoju žutu zvjezdicu...
Ima tu još dosta modela koji su uskraćeni za pokoju žutu zvjezdicu…