FIAT, Poljska i Tom Hanks

Ni ludi njemački genetičar od ova tri navoda ne bi složio nešto smisleno, no vjerovali ili ne, iza ovog naslova postoji logično objašnjenje.

Fiat 126P, "Maluch", "peglica"... Puno naziva za legendaran mali auto.
Fiat 126P, “Maluch”, “peglica”… Puno naziva za legendaran mali auto.
foto: Polski FIAT

Znate li što je „Maluch“?
Ne znate?
Onda ću biti toliko slobodan i ponuditi objašnjenje (tek toliko da ne morate „guglati“).
„Maluch“ je u prijevodu s poljskog malo dijete koje je tek prohodalo ili je tome jako blizu. No ista riječ u Poljskoj vezana je i uz automobil koji u našim krajevima ima nadimke „peglica“, „tetrapak“ i još nekolicinu više ili manje korištenih izraza. A svi oni zajedno (pretpostavljam da to znate) vezani su uz Fiat 126, odnosno 126P (poljsko izdanje).

126P je bio stvarno mali auto.
126P je bio stvarno mali auto.
foto: Polski FIAT

Iako „peglica“ na našim cestama ima još jako malo, ovaj je automobil označio jednu posebnu eru za poljsku auto-industriju. Počevši od 1972. godine, kada je tvornica FSM izgrađena, preko 1973. godine kada je prvi Polski Fiat 126P izašao s proizvodne trake, pa sve do kraja 2000. godine, kada je proizvodnja ovog malenog automobila završila, „peglica“ je prkosila vremenu, tehnologiji i trendovima.
Ukupno ih je proizvedeno preko 4,6 milijuna, od kojih se ugrubo 3,3 milijuna primjeraka na tržište odvezlo s proizvodne trake poljskog FSM-a. Samim time ovaj automobil ne samo da spada među one s najdužim stažem u proizvodnji, te jednim od najprodavanijih automobila svih vremena, već i dobrim dijelom definira poljsku industriju u domeni automobila.

"P" kao popularan.
“P” kao popularan.
foto: Polski FIAT

Tijekom godina je Fiat 126P rastao u smislu kvalitete i tehnologije. To je nepobitna činjenica, jer se tijekom proizvodnog vijeka za ovaj automobil osmislio katalizator, dograđivao se motor, a i karoserija je dobivala značajke koje su sporo, ali dosljedno pratile vremena u sklopu kojih je ovo bio prisutan i apsolutno jeftin automobil.
Uostalom, ako ste zaboravili na Fiat 126 BIS, eto podsjetnika na „treća vrata“ i vodom hlađeni motor koji se u sklopu tog automobila nalazio.
No Fiat 126P u Poljskoj je oduvijek bio puno više od automobila, te su poveznice s ovim malenim gradskim prometalom odlazile u domene unutar kojih automobili nazivno nemaju nikakvog utjecaja ni važnosti.

...a ovako je izgledao "Bis".
…a ovako je izgledao “Bis”.
foto: Polski FIAT

Naime, kako je Poljska bila poprilično siromašna zemlja, te kako vlasti na tom teritoriju tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća na poimanje privatnog vlasništva nad automobilom nisu gledale nimalo blagonaklono, automobili su bili tretirani kao luksuz.
Neke arhive govore o tome da je u Poljskoj početkom sedamdesetih na cestama bilo prisutno oko pola milijuna automobila, što je za jednu takvu zemlju doista mala brojka.
No Polski Fiat 126P svojim je pojavljivanjem na tržištu te zemlje počeo pogodovati onima koji su pod svaku cijenu prizivali promjene, te od tog vremena do danas ovaj maleni gradski automobilčić uz sebe veže i političke, te sociološke konotacije u sklopu serijske opreme.
Uglavnom, od pojavljivanja ovog automobila na poljskom tržištu, stvari su se počele mijenjati i uskoro je svatko po cijeni od tadašnjih 69,000 zlota mogao za sebe ugrabiti komadić slobode kakvu je samo vlastiti automobil u stanju ponuditi.
I eto jednog od najvećih razloga popularnosti ovog automobila.

...a našla se tu i pokoja "topless" verzija "Malucha".
…a našla se tu i pokoja “topless” verzija “Malucha”.
foto: Polski FIAT

…a evo i u koji se dio ove priče uklapa Tom Hanks…

Početkom ove godine je Tom Hanks odrađivao snimanja u Mađarskoj. Dok slavni glumac nije provodio na setu i glumatao pred kamerama, bilo je slobodnog vremena, pa je Hanks umjesto izležavanja u hotelu istraživao kulturološke i ine druge znamenitosti.

Jedan Tweet...
Jedan Tweet…

Tijekom svojih istraživanja i razgledavanja, Hanks je iz mase detalja izdvojio i Fiat 126P, te je očito smatrao dovoljno simpatičnim da na Twitteru objavi fotografije s nekolicinom primjeraka tog malenog gradskog prometala i svaki „Tweet“ potpiše s „moj novi auto“.
Razloge iz kojih se g. Hanks odlučio za „svoj“ automobil odabrati baš Fiat 126P zna samo on, ali to i nije toliko bitno. Poanta je u slavnoj osobi koja je nešto autohtono poljsko prihvatila kao simpatično i interesantno.
No ono na što Tom Hanks nikako nije računao jest javno prikupljanje novca s kojim je namjera kupiti jedan primjerak ovog automobila i poslati ga na glumčevu kućnu adresu.

...pa drugi Tweet...
…pa drugi Tweet…

Ideja je zasjala u glavi Monike Jaskolske – 42-godišnje majke koja svoje dane zajedno s klincima provodi u poljskom mjestu Bielsko-Biala, tj. mjestu u kojem se Polski Fiat 126P proizvodio punih 29 godina.
Vidjevši glumčeve skroz simpatične „tweetove“, teta Monika se odlučila započeti kampanju na portalu FAKT24.pl i kroz objavu ponuditi jednu zanimljivu promociju Poljske i grada u kojem živi.
Kampanja je podrazumijevala javno prikupljanje donacija koje za cilj imaju kupnju jednog primjerka „Malucha“ i njegovo slanje u Hollywood, tj. direktno u vlasništvo slavnom glumcu koji je ovaj automobil na svom „Twitteru“ kroz postove po tko zna koji puta proslavio.

...i onda još jedan Tweet.
…i onda još jedan Tweet.

Sama kampanja provedena je na društvenoj mreži Facebook, te je tijekom samo par tjedana od donacija prikupljeno nekih 2,150 dolara. Tim je novcem trebao biti kupljen automobil, ali je izuzev za slanje tog limenog paketa u Ameriku trebalo skupiti novac i za restauraciju, kako bi se Tom Hanks u njemu mogao i voziti. Srećom, tu se našao g. Rafał Sonik, kao poljski vozač Rallyja, koji je sam automobil i kupio. Zatim je u cijelu priču ušao i jedan privatni restaurator, koji je ovom primjerku „peglice“ vratio sjaj, a zatim je dogovoren i besplatan transport „peglice“ do adrese „preko bare“.
Pa s obzirom na to da je cijela priča zapravo odrađena besplatno, prikupljeni novac nije otišao na neki privatan račun (kao što bi to kod nas najvjerojatnije bio slučaj), već je u cijelosti uplaćen na račun dječje bolnice u mjestu Bielsko-Biala.
Time ne samo da je Tom Hanks dobio „peglicu“, već je za mjesto Bielsko-Biala dobivena genijalna reklama, a cijela je priča dobila i humanitarni karakter, što je jednostavno fantastično.

U ovom momentu se još ne zna je li do Toma Hanksa stigla njegova „peglica“, ali u svakom slučaju možemo biti sigurni da hoće. A tada će slavni glumac ostati iznenađen, jer koliko je u javnosti poznato, nitko ga nije pitao oko cijele ideje, te mu „Maluch“ dolazi kao apsolutno iznenađenje.
Uglavnom, ako ovo nije jedna od ponajboljih priča koje su svijet automobila okrznule tijekom proteklih mjeseci, onda doista ne znam što jest.
Slažete li se?