Aria FXE – Hiperautomobil koji bi trebao potući konkurenciju iz Ferrarija, Lamborghinija i McLarena

Aria FXE je američki hiperautomobil koji razvija čak 1150 konjskih snaga. No hoće li mu to biti dovoljno da se suprotstavi opakoj “staroj gardi” europskih superautomobila?

Aria FXE
Aria FXE

Možda su do prije koju godinu ovakve najave zvučale pretenciozno kad su izašle iz usta američkih proizvođača superautomobila, no, to više definitivno nije tako. Iako je filozofija “muscle” automobila još itekako popularna, to više nisu automobili koji su brzi samo do prvog zavoja, a neki od Američkih predstavnika drže visoka mjesta s respektabilnim vremenima na poznatom “Zelenom paklu”, kultnoj stazi na kojoj svaki proizvođač automobila koji drži do sebe jednostavno mora provjeriti što je njegova kreacija sposobna učiniti. Zato se više ni ne čudimo kad čujemo najave poput onih iz Aria Grupe, čiji je predsjednik najavio FXE, superautomobil za kojeg smatraju da će biti sposoban u najmanju ruku konkurirati gore spomenutim Europskim konkurentima.

Aria FXE
Aria FXE

Kad pogledamo brojke, u idealnom slučaju, to bi stvarno moglo biti tako, jer Aria FXE će pogoniti 6,2 litreni V8 koji uz pomoć kompresora istiskuje respektabilnih 720 konja, no, to nije sve, jer iz Aria Grupe, napominju da će top model biti “hibridni trkač”, pa će se uz benzinski motor tu naći i dva elektro motora koja snagu podižu na suludih 1150 konjskih snaga. To bi trebalo biti dovoljno za 3,1 sekundu do stotke i maksimalnih 340 km/h. Sasvim dovoljno da se Europskoj konkurenciji utjera nešto straha u kosti. No, ipak ostaje da vidimo hoće li do ovog ostvarenja na kraju i doći, jer u Aria Grupi najavljuju prvi primjerak Aria FXE-a tek u 2018. godini, dok bi produkcijski model trebao zaživjeti 2019. Puno je to vremena kad je u pitanju industrija superautomobila, jer konkurencija ne spava.