2017. bila je najsigurnija godina za letenje avionom, no što je s automobilima!?

Strah od letenja jedna je od najčešćih fobija jer ga osjeća čak 64 posto žena i 34 posto muškaraca, no trebate znati da je on potpuno iracionalan. Statistički gledano puno je sigurnije letenje avionom nego vožnja cestom, što nas kao automobilski portal istovremeno veseli, ali i zabrinjava (ako nas razumijete)?

Avion ili automobil, čime bi vi putovali?
Letenje avionom ili putovanje automobilom, za što bi se vi odlučili?

Nizozemska konzultantska tvrtka i grupa za zračnu sigurnost TO70, navodi kako je prošla 2017. godina prošla bez ijedne zabilježene smrtne nesreće što ju čini rekordnom godinom u sferi komercijalnih zračnih letova (koji su nama putnicima po ovom pitanju najzanimljiviji). The Aviation Safety Network se također slažu s tim brojkama, te u svom izvještaju navode kako nije bilo smrtnih slučaja u putničkim zrakoplovima, te ističu kako su na dan 31.12. zabilježili period od 378 dana bez smrtnog slučaja, što automatski 2017. čini kao najsigurniju godinu u povijesti komercijalnog zrakoplovstva.

No u izvještaju ASN-a također stoji da je u protekloj godini zabilježeno 10 smrtonosnih zrakoplovnih nesreća, u kojima su smrtno stradale 44 osobe (ne uključujući vojni transportni zrakoplov  Myanmar Air Force Y-8F u kojem su 07.07. poginule 122 osobe).

No nisu samo putnički avioni u zraku, rekli bi pesimisti...
No nisu samo putnički avioni u zraku, rekli bi pesimisti…

Ako je vaš strah od letenja i dalje prisutan, samo ćemo vam još napomenuti da s obzirom na očekivani svjetski zračni promet od 36.800.000 letova (po podatcima s ASN-a), stopa fatalnih nesreća u putničkim avionima je 1 osoba na svakih 7.360.000 letova. Ako zaista mislite da vas prati takva “sreća”, usporedite to s vjerojatnosti dobitka na lotu jer su izgledi da se to dogodi vrlo slični (u prijevodu, da to se događa nekom drugom). No nešto više o toj temi pročitajte u našem tekstu: “Koliko je izgledan pad aviona u odnosu na automobilsku nesreću!?“.

Ovog trena je više od 12.400 aviona u zraku ...
Ovog trena je više od 12.400 aviona u zraku i nijedan nije pao (letenje avionom izgleda sigurno)…

Izgleda da je letenje avionom potpuno sigurno, i da su veće šanse da nastradate na cesti (autobusu npr.), no nemate straha jer dok god ima živih vozača automobila nema bojazni da ćemo portal Automobili.hr preimenovati u Avioni.hr, no mi ne bi bili mi kad vas ne bi priupitali o mišljenju na temu sigurnosti u prometu (kako zračnom tako i cestovnom), pa vas molimo da odgovorite na dva kratka anketna pitanja: