VIDEO: Pogledajte koliko je zapravo Formula 1 brža od svih ostalih jurilica!

Mjesto radnje Belgija, staza Spa-Francorchamps, točnije zavoj Eau Rouge.

Bolid Formule 1 vs. Radical SR8, i mnogih drugih...
Bolid Formule 1 vs. Radical SR8, i mnogih drugih…

Iako je svima jasno da se ove dvije kategorije ne mogu nikako uspoređivati, zanimljivo je vidjeti koliko je zapravo Formula 1 brža od nekih ostalih jurilica. Na našu žalost u ovom slučaju se ne radi o izravnom dvoboju (no bit će nešto niže u tekstu i toga), već se netko domišljato sjetio kako jednostavno dočarati razliku u brzini. Za tu potrebu Iskorištene su dvije snimke snimljene na identičnom zavoju – Eau Rouge (Spa-Francorchamps), te su u montaži usporedno puštene jedna pored druge kako bi zorno prikazali superiornost bolida Formule 1 naspram raznih vrlo brzih jurilica GT klase sa svjetskog endurance prvenstva, no i vrlo ozbiljnih trkaćih automobila poput Radicala SR8.

Ako uzmemo u obzir da je Radical SR8 pravi bolid s 405 konja, koji postiže 100 km/h u samo 2.8 sekunde, a postiže maksimalnu brzinu od 278 kilometara na sat, onda se čovjek malo zapita kada se usporedno s bolidom Formule 1 isti čini kao spora vožnja, a usporedivši ga s vozilima GT-a, koji izgledaju kao da stoje na mjestu.

Pošto ovo nije bila prava utrka, pokušali smo na bespućima interneta pronaći neku paralelnu utrku gdje bi se još bolje mogla predočiti brzina kojom voze vozači formule 1, u usporedbi s nekim drugim brzim automobilima, i ubrzo nam se posrećilo. Nešto slično izveli su u Melbourneu 2014. zahvaljujući Red Bull-u. Naime Na startnu poziciju stali su se odmjeriti snage: David Coulthard za volanom Red Bull F1 bolida, Steven Richards koji je vozio Holden Commodore VF, i Mick Doohan s Mercedes-Benz C63 AMG. Da bi utrka bila što zanimljivija (i “neizvjesnija”), vozila su startala s različitim vremenskim odmacima, a rezultat možete pretpostaviti, no svejedno pogledajte utrku:

Ako mislite da se nismo sjetili u ovu usporedbu ubaciti i rivala na dva kotača, onda se varate – sjetili smo se i toga. U jednoj od svojih epizoda Top Gear se upravo bavio tom tematikom, a mi ćemo vam bez puno daljnjeg filozofiranja pustiti da otkrijete može li Honda Fireblade 1000 cc tu napraviti ikakvu pomutnju…