Toyota Land Cruiser je najbrži SUV na svijetu!

Automobilsko je tržište u posljednje vrijeme postalo doista pretrpano raznim izvedenicama na temu SUV-a, akronima koji opisuje povišene modele blago nalik terencima koji bi trebali podrazumijevati i određenu dozu sporta, iako je u stvarnosti to daleko češće iznimka nego pravilo. Toyota nam predstavlja nešto što vraća riječ sport u SUV i što osim svojom praktičnošću impresionira suludom brzinom – većom od brojnih supersportaša!

Toyota ‘Land Speed’ Cruiser novi je najbrži SUV na svijetu
foto: Toyota

U obliku u kojem napušta tvornicu Toyota Land Cruiser nedvojbeno se više oslanja na „utility” dio skraćenice SUV nego na „sport” i zapravo se radi o vozilu čije ime prije svega asocira na dugotrajnost, izdržljivost i sposobnost probijanja neprohodnim terenima, a ne na pomodni cestovnjak s tragovima terenca. To znači da u osnovi brzina i Land Cruiser obično i nisu baš nerazdvojni, osim ako u priču ne uskoči Toyota Motorsport Technical Centre (MTC), čiji su inženjeri jedan primjerak japanskog radnog vozila pretvorili u rekordera koji sa svojim temeljnim DNK gotovo da nema apsolutno nikakve veze. O kakvom se obaranju rekorda ovdje radi otkrit će dijelom lokacija na kojoj je isti ostvaren – Mojave Air and Space Port u Kaliforniji. Duga asfaltirana dionica poligona za testiranje… da, ovo definitivno nije Land Cruiser kakav poznajemo.

Bivši vozač NASCAR utrka Carl Edwards
Bivši vozač NASCAR utrka Carl Edwards
foto: Toyota

Toyota je preimenovala ovaj automobil u ‘Land Speed’ Cruiser, a potom opravdala takvo bizarno ime s nizom modifikacija prvenstveno ispod prednjeg poklopca. Tako je serijski 5,7-litreni V8 motor dobio par poprilično velikih Garrett turbopunjača, nakon čega su instalirani izdržljiviji klipovi i klipnjače, nova usisna grana i veliki broj sitnica koje su u konačnici rezultirale snagom od monstruoznih 2000 KS na kotačima. Nakon što je automobil bio dorađen i pripremljen za velike brzine (sužen okvir za 3 inča, spušten i opremljen Michelin Pilot Super Sport gumama), Toyota je za upravljač smjestila bivšeg vozača NASCAR utrka Carla Edwardsa i poručila mu da ne diže nogu s papučice gasa sve dok rekord nije njihov. Drugim riječima, dok ne izvuče od automobila više od 340 km/h.

Modificirana Toyota nije pokazala puni potencijal zbog prekratke asfaltirane dionice
Modificirana Toyota nije pokazala puni potencijal zbog prekratke asfaltirane dionice
foto: Toyota

‘Land Speed’ Cruiser završio je vožnju s kazaljkom na 370 km/h, dakle cilj je itekako dosegnut, a vozač je izjavio da bi automobil bio sposoban dostići i veće brojke da je bilo više raspoloživog prostora. Znači li to da ćemo uskoro vidjeti SUV koji će se još više približiti magičnoj granici od 400 km/h? Vrlo vjerojatno.

V8 motor ovog Land Cruisera daleko je od serijskog
V8 motor ovog Land Cruisera daleko je od serijskog
foto: Toyota