Jaguar F-Pace poprima novo ruho

U moru tunerskih priča tu i tamo se izdvoji koja pažnje vrijedna. Jednu od takvih priča ispričao je poznati tuner iz Njemačke, Hamann.

Jaguar kako ga vidi Hamann

Inače, Hamann je jedan od tunera koji se proslavio tuning paketima namijenjenim BMW, Ferrari, Land Rover, Mercedes i Aston Martin modelima. Osnovan je 1986. godine, a prvotni plan tvrtke bila je modifikacija isključivo modela iz BMWa. Osim što rade kozmetičke promjene na automobilima poznati su i po tuningu pogonskih agregata. Njihov prvi ozbiljniji projekt bio je modificiranje BMW M3 čije performanse, za vrijeme kad je predstavljen, su bile i više nego očaravajuće.

Već je i vrapcima na grani postalo jasno kako polako ali sigurno SUV-ovi i sve vrste njihovih varijacija polako ali sigurno postaju dominantna vrsta na cestama. Kako ne bi zaostao za drugima i kako bi se pridružio podužem popisu tunera koji uljepšavaju, ali i upropaštavaju, SUVove, Hamann je odlučio u svoju garažu parkirati ni manje ni više nego Jaguar F-Pace, a koji je predstavljen na ovogodišnjem sajmu u Ženevi gdje je bio prava atrakcija.

Naplatci su zaista enormne veličine

Serijski benzinac pojačan je za 30 konjskih snaga na zadovoljavajućih 410 pri okretnom momentu od 510 Nm. Osim toga, Hamann se potrudio podići snagu i dizelskog agregata za okruglih 40 konjskih snaga. Tako modificirani dizelaš razvija 340 konjskih snaga uz i više nego respektabilnih 780 Nm okretnog momenta. Međutim, motor nije ono po čemu je Jaguar zaslužio toliko pažnje.

Naime, Hamann je razvio jedan od najbogatije opremljenih aerodinamičnih paketa koji se nude na tržištu, a koji uključuje novo razvijene prednje, odnosno stražnje branike, difuzor i desetak drugih različitih dijelova. Serijski naplatci zamijenjeni su novim veličine 23 inča koji su dostupni u tri boje.

S druge strane, unutrašnjost nije prošla kroz veće promjene ako se izuzmu novi tepisi i nešto promijenjene papučice. Cijena? Za sada nema službenih informacija, ali sudeći po tome da vlasnici mogu birati personalizirane elemente, cijena ovisi o broju istih.