Kako pripremiti automobil za zimu?

I dok svi dalje uživamo u kasnom ljetu i temperaturama koje su više nego ugodne za ovaj dio godine, davno smo naučili da se stvari vrlo brzo mogu promijeniti i da je u današnje vrijeme tranzicija između godišnjih doba najčešće neočekivana i nagla, a prijelazni period gotovo nepostojeći. S dolaskom jeseni i zime, uzmite u obzir da vaš automobil bude spreman za prilagođavanje novim, specifičnim i opasnijim uvjetima, a samim time i vašu sigurnost u prometu. Evo kako pripremiti automobil za zimu!

Kad temperature odu ispod 7 °C vrijeme je da na automobile montiramo zimske gume
Kad temperature odu ispod 7 °C vrijeme je da na automobile montiramo zimske gume

1. Gume

Dakako, zamjena ljetnih guma zimskima očito je jedan od najvažnijih koraka u prevenciji bilo kakvih neugodnih situacija u prometu, no statistika nažalost pokazuje da veliki dio vozača ovu točku i dalje zanemaruje. Iako mnogi vlasnici automobila ne očekuju, već ispod 7 C stupnjeva i najgora zimska guma pokazuje bolja svojstva od najbolje ljetne, osobito kada govorimo o zaustavnom putu na mokroj ili snježnoj podlozi. Stoga, pamet u glavu i trk po novu „obuću“ za vaš automobil. Osim guma, poželjno je u automobilu nositi lance za gume osobito ako krećete na duže putovanje, a preporuka je da se oni (odgovarajući s obzirom na dimenzije guma) koriste kada se na cesti nalazi više od pet centimetara snijega.

85% kvarova se događa zbog akumulatora ili elektropokretača
85% kvarova se događa zbog akumulatora ili elektropokretača

2. Akumulator

Treba uzeti u obzir da ćete za vrijeme zimskih mjeseci svjetla koristiti dulje, te da će vjerojatno biti upaljeni grijači stakala, retrovizora i sjedala, što dodatno napreže akumulator, koji je već u startu zbog izloženosti nižim temperaturama izgubio na svojoj izlaznoj snazi. Kako se ne bi našli u situaciji da u hladno jutro ne možete upaliti automobil zbog smanjenog kapaciteta akumulatora, isti svakako provjerite prije zime i promijenite ga ako se pokaže potrebnim. Radi se o potrošnom elementu koji to i inače zahtijeva. Zanimljivo je da se čak 85 posto kvarova događa zbog akumulatora ili elektropokretača.

Antifriz snižava točku ledišta tekućine, ali i štiti od korozije
Antifriz snižava točku ledišta tekućine, ali i štiti od korozije

3. Antifriz

U rashladnom je sustavu uz čistu vodu potrebno koristiti i određenu dozu antifriza, koji zimi ima bitan zadatak da snizi točku ledišta tekućine, ali i štiti od korozije. Nedovoljna količina može dovesti do toga da se tekućina smrzne, što sa sobom može povući velike probleme poput pucanja bloka motora.

Metlice brisača bi trebalo zamijeniti jednom godišnje
Metlice brisača bi trebalo zamijeniti jednom godišnje

4. Brisači

U uvjetima smanjene vidljivosti potrebno je obratiti pozornost na potencijalno oštećene metlice brisača, koje bi trebalo zamijeniti jednom godišnje, a dodatno provjeriti prije dolaska zime. Također, potrebno je provjeriti stanje tekućine za pranje stakala i koristiti onu koja lakše čisti led i sol.

Cerada štiti karoseriju, lak, stakla i tekućinu od smrzavanja
Cerada štiti karoseriju, lak, stakla i tekućinu od smrzavanja

5. Sve ostalo

Ako je ikako moguće, automobil u zimskom periodu držite u garaži ili bar pod ceradom, dakle u uvjetima koji će štititi karoseriju, lak, stakla i tekućinu od smrzavanja. Kod sustava goriva poželjno je prekontrolirati ima li u spremniku nakupina vode nastale kondenzacijom u ljetnim mjesecima. Svakako provjerite sve žarulje i opremite automobil jednostavnom, ali korisnom opremom poput posebnih sredstava protiv zaleđivanja brava, za odmrzavanje brtvi vrata i stakala, lopate, soli i strugalica za snijeg.

Bez obzira na to što možda neke od gore navedenih stavki možete vjerojatno i sami napraviti, razmislite i o tome da automobil date u ruke ovlaštenom serviseru zbog brojnih benefita koje vam oni pružaju poput: korištenja originalnih rezervnih dijelova neupitne kvalitete, upotreba originalnog dijagnostičkog uređaja i još mnogih drugih. Tako će te se npr. u Renault servisu, koji nudi temeljiti zimski pregled, pravovremenu provjeru i pripremu, osigurati kako bi bili jedan korak ispred svega što nam je zima ove godine spremila.

Temeljiti zimski pregled, pravovremena provjera i priprema najbolji je način da osigurate sebe i vaš automobil
Temeljiti zimski pregled, pravovremena provjera i priprema najbolji je način da osigurate sebe i vaš automobil