Tehnički pregled vozila na cesti: Evo što će se gledati

Od 20. svibnja sljedeće godine na snagu stupa Pravilnik kojim se uvodi tehnički pregled vozila na cesti, no na koga se to odnosi i što će se ustvari pregledavati?

Nagledati ćemo se ovoga…

Pregledavanjem će se baviti mobilne jedinice koje će biti na raspolaganju inspektorima tehnički pregled te će godišnje morati obaviti pregled tehničke ispravnosti na najmanje 5 posto registriranih automobila u Republici Hrvatskoj. Zaustavljat će se vozila koja izgledom upućuju tehničku neispravnost i izgledaju loše održavano. Ta vozila će provjeru zapisnika o redovnom tehničkom pregledu u stanici za tehnički pregled i pregledu na cesti, vizualnu procjenu tehničkog stanja vozila, a ako prevoze teret provjerit će se koliko je sigurno učvršćen.

Zar ovo nije bilo dovoljno?
Zar ovo nije bilo dovoljno?

Ako na temelju vizualnog pregleda bude utvrđeno da vozilo treba pregledati detaljnije ono će biti podvrgnuto provjeri ispravnosti kočnica, guma, šasije te štetnog utjecaja na okoliš. Detaljni pregled provodit će se uz pomoć mobilne stanice za tehnički pregled vozila te ako se utvrde nedostatci vlasnik će morati podmiriti troškove pregleda. U Udruzi hrvatskih cestovnih prijevoznika smatraju da je Pravilnik korak u pravom smjeru te da će povećati intenzitet kontrola na cesti (ma neee) i smanjiti broj kontrola u stanicama za tehnički pregled što nema apsolutno nikakvog smisla zato što ćemo svejedno morati ići na redovni tehnički pregled jednom godišnje…