Od 01.01.2018. jeftiniji automobili – Nekoliko poreznih olakšica pri kupovini rabljenih i novih automobila!

Ministar financija, Zdravko Marić, je prilikom gostovanja u RTL Direktu najavio mnoge porezne olakšice što će donijeti niže cijene automobila.

Možemo se nadati mnogim novim automobilima

Iako smo većinom navikli samo na loše vijesti od naše vlade, u moru takvih isplivala je i jedna odlična. Prva od stvari koje se smanjuju je Poseban porez na motorna vozila (PPMV) i to ne samo prilikom uvoza rabljenih već se to odnosi i na nove automobile. To bi s povećanim brojem novih vozila trebalo imati pozitivan učinak na sigurnost i ekologiju, a moglo bi usputno rezultirati i manjim cijenama rabljenih automobila. Još uvijek nije točno navedeno kolike će promijene biti, ali sve upućuje na promijene koje će se ustvari primijetiti.

Mogao bi se povećati broj hibrida

Još jedna odlična vijest je i odbitak 50% pretporeza prilikom kupnje novog automobila čija cijena ne prelazi 400 000 kuna. U izmjene ulaze i plug-in hibridna vozila čiji se postotak umanjuje za onoliko posto koliko taj automobil može prijeći koristeći samo električni pogon. Za motorna vozila s osam sjedala postotak se umanjuje za 50%, a za ona s devet sjedala za 75%.

Vozila s 9 sjedala mogla bi postati češća
foto: Country Rental

Također je izmijenjen i postupak promjene vlasništva za rabljena vozila tako što više nema potrebe za ovjerom ugovora kod javnog bilježnika već će se cijeli postupak obavljati na jednom mjestu što će smanjiti ukupne troškove. Upravna pristojba će se i dalje plaćati te će ovisiti o starosti i snazi vozila. Sve u svemu ovo su odlične vijesti te se nadamo da nas konačne informacije o  promjenama neće razočarati.

Gužve i čekanje kod javnog bilježnika zbog ovjere ugovora postaje stvar prošlosti.
Gužve i čekanje kod javnog bilježnika zbog ovjere ugovora postaje stvar prošlosti.