Novi Subaru WRX, novi izgled i novi upitnik iznad glave

S obzirom na to koliko je puta Subaru najavljivao model WRX kao svojevrsnu evoluciju koncepta pod nazivom Viziv Preformance, u ovu vijest doista nitko normalan više neće povjerovati.
No ajmo svejedno navesti koju uzaludnu najavu…

Je li ovo konačno zanimljivi Subaru WRX?
Je li ovo konačno zanimljivi Subaru WRX?
foto: Subaru

Subaru WRX – automobil koji je zauvijek umirovio Imprezu. Model koji se dijelom naslanja na sve ono što je Subaru pokazao u svijetu Rallyja, dok istovremeno s druge strane tvrtka od tih dana uporno pokušava pobjeći.
WRX je model koji izgleda sasvim solidno. Krasi ga tehnologija koja je u tipično japanskoj maniri apsolutno napredna i mnogima interesantna. Kao model dolazi sa svim detaljima i igračkama s kojima raspolažu njegovi američki i europski konkurenti, te je performansama u svojoj najjačoj verziji u stanju i vojnog pilota natjerati na izbacivanje ručka iz želuca. No iz nekog razloga ovaj automobil u smislu prodaje ne prate baš neke zamjetne brojke.
Bit će da je taj dio priče stvar dizajna koji je i više nego suzdržan, zar ne?!

Subaru WRX Concept kao ideja...
Subaru WRX Concept kao originalna ideja…

Inicijalno je Subaru WRX trebao izgledati genijalno. Široko, nisko, agresivno i moderno. S jedne strane tipično japanski, dok s one druge baš i ne – ovisi iz kojeg se kuta stvari gledaju.
Sve je to prije nekoliko godina g. Mamoru Ishii kao šef odjela dizajna obećao budućim kupcima i širokim masama štovatelja s „555“ na jaknama iz devedesetih. No naposljetku je WRX predstavljen kao ne baš poseban model koji na prvi pogled ne očarava ama baš niti jednim svojim dijelom.

Subaru WRX STi za 2017. godinu - totalno normalan automobil.
Subaru WRX STi za 2017. godinu – totalno normalan automobil.
foto: Subaru

Da, Subaru je i opet dobar dio priče oko ovog automobila posvetio performansama i tehnologiji. Samim time je WRX i dalje sposoban juriti po suhom, kiši i snijegu. Isto tako je sposoban jurcati po prašnjavim i prljavim putevima ukoliko odjednom nestane asfalta, a i sve ostale komponente su tu – pogotovo u smislu trajnosti i kvalitete izrade. No poslovična bezličnost u usporedbi s nekim drugim modelima unutar klasifikacije u sklopu WRX traži svoje mjesto pod suncem, jednostavno od ovog automobila nerijetko čine eunuha u javnoj kući, a to nikako nije nešto pozitivno ni dobro.

Loš rendering, jel´da?
Loš rendering, jel´da?
foto: Subaru

E sad…s obzirom na Viziv Performance Concept s kojim je Subaru još prošle godine ukrasio svoj izlagački prostor na salonu automobila u Tokiju, reklo bi se da Subaru i dalje ne odustaje. To potvrđuje i Ishii-san, koji (i opet) najavljuje neka nova, zanimljivija i atraktivnija vremena u sklopu kojih će nasljednik današnjeg WRX-a izgledati poput ovog itekako zanimljivog konceptnog automobila.
No ako ćemo realno, to nije prvi puta da se Subaru odlučio obećati i najaviti čudo, da bi se na kraju dogodio puki prosjek – i to uz pretjerano dugo čekanje. Stoga ove „dobre“ vijesti definitivno treba uzeti s rezervom.

Viziv Concept stvarno ostavlja dojam agresivca...
Viziv Concept stvarno ostavlja dojam agresivca…
foto: Subaru

Dizajn konceptnog automobila izgleda stvarno impozantno i agresivno – baš kao i karakter s kojim bi novi WRX trebao stići na tržište u svojoj najjačoj (odnosno Sti) verziji. U planu je navodno i smanjiti obujam motora, te na scenu nastupiti s dvije litre zapremine i nekih tristotinjak konja, ali pri tome ostaviti i mjesta za dodatnu elektrifikaciju motora zbog koje će performanse još više rasti. Stoga se novoj generaciji WRX-a možda i trebamo veseliti svi zajedno, jer Subaru ovaj puta (barem nazivno) doista misli ozbiljno priprijetiti konkurenciji, ali i ostati u svojevrsnoj izolaciji – barem što se karaktera ovog automobila tiče.
Stoga bi stvarno bilo dobro da se Subaru WRX vizualno nasloni i prekopira Viziv Performance Concept, jer je riječ o stvarno interesantnoj viziji budućnosti za marku s Plejadama u sklopu logotipa.

Još jedan loš rendering, zar ne?!
Još jedan loš rendering, zar ne?!
foto: Subaru

Pa iako većim dijelom ovim najavama možda i ne bi trebalo vjerovati, jer povijest pokazuje da je to veća doza skeptičnosti za Subaru itekako opravdana, svejedno se nadam da će Viziv performance Concept zaživjeti u obliku novog WRX-a, te da će performansama ponovno izluditi štovatelje blata, konja i pogona na sve kotače.
Možda se u ovom slučaju Nada opet bavi najstarijim zanatom na svijetu, ali to u pravilu i nije toliko bitno.
Ono što pak jest, svodi se na još jedan genijalan konceptni automobil i nekolicinu najava oko povezivanja istog s modela koji se do sada svijetu predstavljao kao puki dizajnerski prosjek.
…a sad, hoće li entuzijasti kojima se Viziv dopao (i opet) imati slovo L na čelu, ostaje nam tek vidjeti.

Tko zna...možda se opet zaljubimo u Subaru...
Tko zna…možda se opet zaljubimo u Subaru…
foto: Subaru