MUP kupuje nova vozila za čak više od 50 milijuna kuna, a zapravo ih nitko ni ne želi!

Još jedna velika javna nabava Ministarstva unutarnjih poslova. ovoga puta kupuju prave “utvrde na kotačima” – dvije blindirane limuzine namijenjene za prijevoz hrvatskih i stranih VIP dužnosnika. Takav oblik najsigurnijeg i najskupljeg prijevoza koštat će nas 13 milijuna kuna – bome skupa zaštita!

Ima se, može se...
Ima se, može se…

No osim tih limuzina potrebna su im dodatnih 87 novih vozila srednje i visoke klase, jer za ova trenutna koja imaju uskoro ističe sedmogodišnji lizing. Tako ukupna cifra novih vozila koja MUP planira uzeti, skače na ogromnih 50 milijuna kuna…

Navodno sva postojeća vozila koja MUP trenutno koristi ne odgovaraju opisanim potrebama (po sigurnosnim prosudbama , i zahtjevima stranih delegacija), pa se iz tog razloga nabavljaju nova. A kako doznajemo po vrlo definiranim zahtjevima i specifikacijama koje vozila trebaju zadovoljiti, to bi mogla biti jedan od ova tri modela: Audi A8 L Security, BMW Serije 7 High Security i Mercedes S600 Guard.

SPECIFIKACIJE VOZILA
Snaga vozila: minimalno: 476 KS
više od 476 KS 1 bod
više od 517 KS 5 bodova
više od 544 KS 10 bodova
Obavezna oprema (dio): Automatski klima-uređaj s minimalno 3 zone
Multifunkcionalno zadnje desno sjedalo
Grijanje i ventiliranje vozila u mirovanju
Zatamnjena stražnja stakla
Dodatna baterija
Hladnjak u stražnjem sjedalu putničke kabine
 Specijalna oprema: Balistička zaštita min. CEN 6/7 ili min. VR9
Sustav za samostalno gašenje požara vozila
Pneumatici i naplatci koji omogućavaju kretanje bez tlaka
Sustav za nužni izlaz iz vozila
Hidraulični pogon sigurnosnog stakla na svim vratima
Senzor za suzavac (automatsko prebacivanja na zatvoreni sustav zraka)
Sustav komprimiranog zraka u putničkom prostoru
Nosač strojnog naoružanja u kabini vozila
Prekidač za hitno otvaranje prtljažnika
Dodatno zaključavanje prtljažnika
Nosači diplomatskih zastavica
 Svjetlosna oprema: Krovna plava lampa s nosačem za brzine veće od 180 km/h
Policijsko plavo svjetlo u prednjoj maski vozila
 Boja: Crna metalik

Naravno da se ima kad se sva ovako luksuzna vozila s balističkom zaštitom, nosačima strojnica, senzorima za suzavac, gumama otpornim na metke i sustavom za nužni izlaz i još koje čime kupuju sredstvima državnog proračuna (lako tako).

Izaberite vozilo za koje smatrate da bi MUP mogao kupiti…
Kad se već sve plaća iz državnog proračuna, (iako se radi o javnoj nabavi), bilo bi lijepo da i narod kaže svoje mišljenje, pa smo vam iz tog razloga kreirali ovu anketu, čisto da možete birati svojeg favorita makar ovako virtualno:

A sad “neočekivani” zaokret u cijeloj ovoj priči. Portal Poslovni.hr upravo je objavio kako su se ljudi kojima su ovi automobili i namijenjeni zapravo izjasnili da ih ne žele. Domaće štićene osobe prve kategorije (za koje su blindirane limuzine i namijenjene: Predsjednik vlade, predsjednica Republike Hrvatske i predsjednik sabora) kažu da se do sada nisu ni koristili postojećim blindiranim vozilima, niti su izrazili želju za nabavkom istih… Za koga se onda i zašto kupuju takvi automobili – očito za strance.

Ovakav scenarij kakav se upravo odvija u “Lijepoj Našoj”, ne bi pojeo ni pas s maslom (igrom slučaja ni ne može, jer za vrijeme ovakvik kupovina u Hrvatskoj vlada nestašica maslaca)…

I vi sad imate ovakav izraz lica, zar ne…
I vi sad imate ovakav izraz lica, zar ne…