Detroit Electric planira proizvodnju električne Elise

Na nebu električnih automobila upalila se još jedna zvijezda. Općem trendu proizvodnje električnih automobila pridružila se još jedna tvrtka koja predstavlja kultni model Lotusa u električnoj izvedbi.

Detroit Electric kreće u borbu za svoj dio kolača na tržištu električnih automobila

Nadmetanje u segmentu električnih automobila se nastavlja. Uz Teslu, najavu elektrifikacije iz Forda, Rimac automobile, novi igrač ulazi na teren – Detroit Electric. Iako na prvu zvuči kao ime kakve tvrtke koja se bavi distribucijom električne energije, radi se o proizvođaču električnih automobila koji je 2008. godine ponovno pokrenuo svoju proizvodnju nakon duže stanke. Inače, Detroit Electric osnovan je početkom prošlog stoljeća i u to vrijeme slovio je za jednog od glavnih inovatora u auto industriji. Najzanimljivije od svega, tvrtka nema veze s gradom u SAD-u već je smještena u Engleskoj.

Iako će mnogi reći kako je smrtni grijeh izbaciti oktane iz Elise, Detroit Electric u cijelom ovom projektu vidi velik potencijal i najavljuje veliki ciklus investicija koji bi trebao njegovu viziju pretvoriti u stvarnost. Naime, prema dostupnim informacijama tvrtka planira uložiti oko 600 milijuna dolara u ovaj projekt zajedno sa svojim partnerom iz Kine. Pola planiranog iznosa planira se utrošiti direktno na razvoj elektrificirane Elise dok će se druga polovina potrošiti na razvoj poslovnog modela.

Uprava tvrtke ne krije svoje oduševljenje i najavljuje kako će već do 2020. godine proizvesti čak 100.000 električnih automobila! Što se tiče konkretnih brojki, serijski motor Elise bit će zamijenjen elektromotorima snage 210 kW koji će razvijati oko 281 konjsku snagu i do stotke sprintati za oko 4 sekunde uz maksimalnu brzinu ograničenu na 250 km/h. Elise će bez ikakvih problema moći voziti čak 288 kilometara s jednim punjenjem.

I još malo interijera

Ako je suditi prema informacijama koje su dostupne na službenim stranicama tvrtke, Elise dolazi u dvije varijante nazvane „pure“ i „performance“. Varijante se razlikuju po maksimalnoj brzini, mjenjaču, ubrzanju i masi iako se radi o potpuno istim elektromotorima koji će ih pokretati.

Što se opreme tiče, Elise će navodno imati standardnu opremu koju smo navikli vidjeti kod svih automobila, a koja uključuje klimu, sustav za punjenje kod kuće, odnosno na javnim punionicama, LED svjetla, zaslon osjetljiv na dodir, navigacijski sustav itd. Interijerom će dominirati crne kožne presvlake i sportska sjedala, dok će eksterijer biti prepun karbonskih vlakana. Sigurnosne značajke Elise ne razlikuju se u većoj mjeri od značajki kod ostalih automobila, a uključuju ABS, ESP i poseban sustav koji proizvodi zvuk kako bi upozorio pješake. Cijena? Za sada nema službenih informacija.