Od sutra na snagu stupa važna promjena u prometu – Zimske gume ne morate imati!

Da dobro ste pročitali, mnogi sutrašnji datum 15.11. doživljavaju kao dan kad obavezno moraju zamijeniti svoje ljetne gume sa zimskima, no to zapravo nije tako!

Zimska guma ili zimska oprema!?
Zimska guma ili zimska oprema!?

Zbog velike “panike” među neupućenim vozačima, te ogromnih gužvi kod vulkanizera, primijetili smo kako mnogi zapravo ne razumiju što točno stupa na snagu sa sutrašnjim datumom, te su u uvjerenju kako je od sutra na autu obavezno imati zimske gume.

Istina je da s 15.11. na snagu stupa odluka ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013.), no zimska oprema ne znači isključivo zimske gume!

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg za pripadajuće kotače na vozilu (pripravni za postavljanje na pogonske kotače). Što u prijevodu znači da nema mjesta “panici”, ako imate “zdrave” ljetne gume i lance u automobilu. Naravno ako nemate nešto od navedenog (što se smatra zimskom opremom), a policija vas zaustavi naplatit će vam kaznu u iznosu od 700 kuna.

zimske gume je preporučeno staviti na automobil već kada se temperature spuste ispod 7 °C
zimske gume je preporučeno staviti na automobil već kada se temperature spuste ispod 7 °C

No da ne bi pomislili kako vas savjetujemo da ne trebate kupovati ili montirati zimske gume, želimo samo skrenuti pozornost da zakon ne obvezuje isključivo zimske gume, no podsjećamo vas da radi sigurnosti na cesti zimska guma itekako bolje prianja takvoj podlozi i bolje se snalazi u zimskim uvjetima (već ispod 7 °C), ih je bolje montirati na auto. Ako postavljate već rabljene zimske gume imajte na umu da je na njima minimalna dubina profila od 3 do 4 mm.

foto: Carlander
foto: Carlander