SAVJET: Motorno ulje nikad do posljednje kapi!

Premalo ulja? Ili upravo suprotno? Oboje može uzrokovati oštećenje i uništiti motor. Donosimo najvažnija pravila!

servis-automobil-savjet-provjera-ulja-detaljan-pregled-002

Zašto kontrolirati razinu motornog ulja? Pa, ako nešto nije u redu, zatreptat će upozoravajuća žaruljica! Jeste li i vi jedan od onih koji tako misle? Ako jeste, morate znati da je to vrlo opasno. Prema istraživanju automobilskih motornih ulja koje su 2011. provele tvrtka Castrol i Njemačka udruga za tehnički nadzor (GTÜ), većina vozača razinu ulja u motoru kontrolira rijetko ili nikad. Ili se pak posve pouzdaje na zamjenu ulja u okviru redovitog servisa. Međutim, kad zatreperi žaruljica upozoravajući na nisku razinu ulja u motoru, motor bi se tada već mogao nalaziti u alarmantnom stanju. Odgovaramo na najvažnija pitanja glede ulja u motoru.

Koliko često bi trebalo provjeravati razinu ulja u motoru?

Bolje prečesto nego prerijetko. Načelno pravilo je da bi se razina ulja u motoru trebala provjeravati pri svakom trećem točenju goriva. Ako znamo da vozilo troši više ulja, primjerice ako vozimo starije vozilo, provjera razine ulja trebala bi biti i češća. Zasvijetli li upozoravajuće svjetlo treptanjem na nizak tlak ili nisku razinu ulja u motoru, odmah se zaustavite, provjerite stanje ulja u motoru i po potrebi ga dolijte. Zato nikad nije na odmet u svakom trenutku imati u prtljažniku rezervnu bocu motornog ulja.

Zašto je dobro redovito mijenjati ulje?

I motorno ulje se troši i stari. Dodaci (aditivi) vremenom hlape, a ulje se uporabom onečišćuje ostacima izgaranja, česticama metala nastalim uslijed trošenja unutrašnjih dijelova motora i prašinom. Također, česti hladni startovi kod benzinaca mogu uzrokovati razrjeđivanje ulja neizgorjelim benzinom. Kod vožnji na kratke udaljenosti u sustavu dobave ulja često se nakuplja voda. U dizelskim motorima, pak, ulje se zgušnjava nagomilavanjem čađe nastale izgaranjem. U načelu, redovito dolijevanje motornog ulja nije dovoljno nego su nužne i redovite izmjene prema preporukama proizvođača vozila.

servis-automobil-savjet-provjera-ulja-detaljan-pregled-001

Je li štetno miješati različite vrste ulja?

Ne, miješate li ulja navedena u uputama za uporabu vozila. Miješanje visokovrijednih ulja je sigurno.

Na što je važno pripaziti pri odabiru motornog ulja?

Važno je birati ulja odgovarajućih standarda i pridržavati se specifikacija proizvođača u uputama za uporabu vozila. Odgovarajuće oznake nalaze se i na ambalaži motornih ulja. Ako na motoru nastane šteta zbog uporabe pogrešnog ulja, proizvođač može uskratiti jamstvo. Ako proizvođač vozila ne navodi specifikaciju motornih ulja, vodite se prema ACEA specifikacijama (europske specifikacije motornih ulja za osobna vozila).

Može li se primjenom odgovarajućeg ulja smanjiti potrošnja?

Svakako. Dobro motorno ulje jamči bolje podmazivanje i time štedi gorivo. Aditivi su nepotrebni. Visokovrijedna ulja poznatih marki vrlo su pomno osmišljena. Dodatni aditivi posve su suvišni.

Istraživanje iz 2011. otkriva: svaki četvrti vozač vozi s neprimjerenom razinom motornog ulja. Što je vozilo starije, vozači više zanemaruju kontrolu motornog ulja, a baš starija vozila zahtijevaju povećanu pozornost.